Aanschaf pup
Voor U besluit een pup te willen aanschaffen zal U dit eerst goed met uw gezinsleden moeten bespreken. Het is van groot belang dat iedereen in het gezin het met de komst van de pup eens is, zodat iedereen de pup met de nodige liefde zal behandelen en verwelkomen. Zijn er nog twijfels, kom dan eens vrijblijvend naar een nestje kijken of stel de aanschaf van een pup dan gewoon nog even uit .
Als u er zeker van bent dat u een pup wilt aanschaffen , ga dan eens na of het ras wel bij u past. Nu kan ik wel zeggen dat een Basset Fauve de Bretagne al makkelijk in uw leefsituatie past omdat deze hond een enorm aanpassingsvermogen heeft . Maar is het karakter van de hond en het uiterlijk van de hond ook wat U wilt? Dit zijn vragen waar U toch goed over moet nadenken voordat u overgaat tot de aanschaf van de hond.
Heeft U genoeg tijd voor een hond ( pup ) ? U koopt een hond voor uw plezier, maar U wilt de hond ook een zo goed mogelijk thuis bieden. Het is dus aan uzelf om te bekijken hoeveel tijd u voor de hond heeft. Heeft u een drukke werk week, dan kunt u dat goedmaken met een heerlijke strand- of bos wandeling in het weekend. Let wel op een hond moet toch echt minimaal 3 keer per dag uitgelaten worden om zijn behoeftes te kunnen doen!
De eerste weken moet de pup elke 2 uur worden uitgelaten omdat een pup nog zindelijk moet leren worden! U zult er ook in de nacht enkele keren uit moeten. Neem geen vrij van uw werk , de pup moet gelijk leren hoe zijn nieuwe leefsituatie er uit zal gaan zien .
Kinderen zeggen van te voren dat ze de hond elke dag zullen uitlaten en dat ze goed zullen helpen, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht. U bent en blijft verantwoordelijk, de kinderen zijn het waarschijnlijk na een paar weken zat met als gevolg dat U ’s avonds in de regen de hond uitlaat en de kinderen achter de computer zitten of veel huiswerk hebben.
Heeft U alle voor- en nadelen afgewogen en is iedereen in het gezin het eens met de komst van een hond ( pup )? Weet dan waar en wat u koopt!
Een teefje ( vrouwtjes hond ) word 2 keer per jaar loops. De eerste keer zal dit zijn bij een leeftijd tussen 8 en 13 maanden. Tijdens deze eerste keer worden de honden nooit gedekt, omdat het teefje nog veel te jong is.
Een teefje mag 1 x per jaar werpen ( als de lichamelijk weerstand dit toelaat ! ). Wij laten teefjes ouder als 7 jaar NIET meer dekken.
Als de hond voor de 2de keer loops wordt, is dit een bloeding van ongeveer 9 dagen. Op ongeveer de 9de of 10de dag zou de hond gedekt kunnen worden ( op dit moment is het bloeden zo goed als over ). Wij verplichten het dekken nooit. De reu en de teef kennen elkaar al sinds hun jeugd . Ze zullen bij elkaar geplaatst worden en een tijdje ruiken , spelen en uitdagen. ( WIJ HOUDEN DIT WEL IN HET OOG )
Na een tijdjes als alles goed zit zal de reu een poging doen de teef te dekken. Als dit lukt zal de reu door de opzwelling van de penis in de vagina van de teef vast blijven zitten, dit kan van 1 minuut tot wel 40 minuten duren. Deze tijd houden we meestal het teefje vast , omdat de reu het teefje misschien wel meesleept als zij het eng vindt.
Meestal als ze een tijdje gekoppeld hebben gezeten is de dekking wel gelukt ( bij 2 gezonde dieren ) .
Als de dekking gelukt is zal de teef 63 dagen zwanger zijn en op ongeveer dag 63 haar pups werpen. Hier kan soms enkele dagen verschil in zitten. Wij zorgen er altijd voor dat de teef 3 weken voor haar bevalling binnen bij ons in de woonkamer woont. We kunnen dan alles goed in het oog houden en de teef kan wennen aan de omgeving waar ze moet bevallen. Tijdens de dracht heeft de teef ook extra rust nodig en meer/speciale voeding!
Je kan over het algemeen goed merken wanneer de teef gaat bevallen. Al dagen van te voren gaat ze kranten versnipperen, maakt ze haar mand kapot en verzamelt ze kleertjes en beertjes in haar nest. Ze wil nog maar kort naar buiten en dit gedrag wordt steeds erger en ze wordt steeds onrustiger. De ademhaling van de teef wordt duidelijker hoorbaar tot het hijgen bij de bevalling .
Wij zijn altijd bij de bevalling aanwezig ! Dit kan soms een hele nacht duren. We stellen de moeder gerust , en houden de bevallingsruimte schoon, droog en lekker warm. Mocht er iets mis gaan dan kunnen we gelijk de dierenarts bellen .
Na een bevalling is de hond heel vermoeid en zal ze lekker willen slapen en bij haar pups liggen. Toch laten we haar elk uur eventjes uit voor een mini loopje van 3 a 5 minuten. Dit doen we om haar haar behoeftes laten doen en om haar bloedsomloop te stimuleren. Verder laten we haar met rust en schermen haar en de pups af voor andere honden, zodat ze in een rustige , warme omgeving haar kinderen kan verzorgen.
Ze heeft dan altijd vers water tot haar beschikking en een hond met pups eet soms wel 6 x zo veel per dag als normaal! Het is belangrijk dat de hond meer dan voldoende voeding met ruim voldoende voedingswaarden binnenkrijgt , zowel voor haarzelf als voor de pups.
Een pup word doof en blind geboren . Als de pup 9 dagen oud is gaan de oogjes open en kunnen ze de nu nog kleine wereld gaan verkennen. Vanaf dat moment houden we de pups ook een aantal keer per dag vast zodat ze wennen aan mensenhanden enz.
Als de pups 14 dagen oud zijn krijgen ze hun eerste ontworming ( pasta ). Bij 4 weken herhalen we dit . Vanaf nu gaan we ze ook proberen te leren eten ( puppie papje). Dit papje krijgen ze tot ze ca 6 a 6,5 weken oud zijn en dan gaan we dit langzaam vervangen door totaal puppiebrokjes . Als ze 6 weken oud zijn worden ze ook weer ontwormd maar dan met een pil! Vanaf de 6 weken gaat de moeder telkens een paar uur van haar pups af. Deze uren bouwen we langzaam op tot ongeveer 7 weken en na de ruim 7 weken gaat de moeder helemaal van haar pups af. Voor we dat doen vragen we eerst een keuring aan bij de dierenarts zodat hij kan vaststellen dat de pups sterk genoeg zijn om van de moederhond af te kunnen! ( inderdaad dit doen wij dus niet erg vroeg )
Van af ruim 7 weken zien ze de moederhond niet meer. Na 1 a 2 daagjes piepen en huilen gaan ze al weer spelen en vergeten ze de moederhond . De moederhond is dan weer blij om in de roedel terug te kunnen want meestal raakt de melk op en gaan de uiers pijn doen als de pups willen drinken.
Bij ongeveer 7 weken worden de pups dan ook voor de 1ste keer ingeënt door de dierenarts . Dit komt samen met hun gezondheidskeuring in hun Nederlandse hondenpaspoort te staan! De dierenarts zet zijn handtekening en stempel in het paspoort. Dit is de eerste enting die ze krijgen; hun “puppie “enting .
Pas 7 dagen NA deze enting mag de pup verhuizen ( NA de 8 weken dus ). De pup is dan ook gechipt .
Bij 8 weken wordt de pup weer ontwormd. 3 weken na de 1ste inenting ( dit zal in het hondenpaspoort staan ) zal de 2de enting moeten plaatsvinden (als de pup nog bij de fokker is bij de fokker en anders bij uw eigen dierenarts ). Ook dan wordt de pup weer gewogen en ontwormd. 3 weken later ( de pup is dan 12 a 13 weken oud) zal hij weer ontwormd moeten worden en zijn laatste inenting krijgen ( volledige inenting ). Deze moet jaarlijks herhaald worden.
U ziet wel dat er heel wat bij komt kijken voor een pupje 13 weken oud is .
Ondertussen is de socialisatie heel erg belangrijk. Het is belangrijk dat de fokker de pup goed heeft gesocialiseerd met dieren , kinderen en omgeving ! Dit kun je al snel zien als je naar de pup gaat kijken: Hoe zit de pup er bij ? Komt de pup naar je toe ? Wil de pup spelen ? Heeft deze interesse voor zijn omgeving ? Levendig ? enz. Als de pup als een bang vogeltje in een hoekje zit is dit niet goed!
Waar moet U op letten als U de pup gaat bezichtigen /kopen?
- Dat je altijd de moeder kan zien! Waar komen anders de pups vandaan?
- Dat de pup een paspoort heeft waar een stempel van de dierenarts in staat. In het paspoort moet staan dat de pup ontwormd is en zijn entingen op tijd heeft gehad . Kijk ook bij het gezondheid schemaatje of alles ‘goed’ aangevinkt is .
- Of de pup in een schone omgeving zit en er voldoende licht aanwezig is
- Dat de pup gechipt is. Het chipnummer moet beginnen met de cijfers 528, wat op Nederland duidt.
- Er een koopcontract bij de pup zit waar U zich ook in kunt vinden.
- De pup altijd ouder is dan 7,5 week wanneer U de pup mee neemt !
- De pup goed puppy brokjes eet. Dus dat U geen papjes meer hoeft te maken enz. ( dit is al vragen om problemen namelijk )
- U ook voor de eerste dagen deze brokjes mee krijgt.
Twijfelt U over het nemen van de pup? Denk er dan nog even goed over na . De eerste periode is het zwaar een pup opvoeden, maar het zal uw beste maatje worden !!!
Wij krijgen vaak de vraag hoeveel een fauve pup kost. Wij maken hier dan ook geen geheim van. Onze pups worden uitsluitend met stamboom verkocht voor 1450,00 euro